Back to overview

Waarnemen

Contributed by Toine Van Teeffelen on 15.01.2014:

Toine van Teeffelen

Het is bijna een lentedag. Twee collega’s en ik gaan een tiental posters plakken vlakbij de checkpoint richting Jeruzalem, langs de Muur een honderd meter naar de oostkant. Daar is een kleine Benedictijnengemeenschap en een mooie kerk. De Muur gaat er over in prikkeldraad. De posters zijn dit keer gesponsored vanuit Engeland, de VS en Nederland. We doen het zonder professionele hulp.

Ik herinner me heel vroeger wel eens posters te plakken in het hartje van Amsterdam, om demonstraties aan te kondigen. Nu plakken we echter grote, metalen Muurposters, met Palestijnse checkpoint verhalen, laag op de Muur, net buiten het zicht van een permanent bemande wachttoren gelegen naast de auto-opening in de Muur. Een van de verhalen heeft betrekking op een ouder die nadenkt hoe haar zoontje het verschijnsel “Muur” uit te leggen.

De waarnemers van de EAPPI’s komen ook, net als bij eerdere gelegenheden. EAPPI staat voor Ecumenical Accompaniment Program for Palestine and Israel. Het is een initiatief van de Wereldraad van Kerken, met jarenlange deelname vanuit veel landen waaronder Nederland (via Kerk in Actie). In groepen zijn de waarnemers, die steeds drie maanden komen, verspreid over de West Bank en Jeruzalem. In Bethlehem staan ze ‘s ochtends vroeg bij checkpoints en gaan dagelijks waar clashes worden gerapporteerd.

Vandaag komen ze uit Al-Khader, een dorpje ten zuiden van Bethlehem. Sinds er de afgelopen week examens worden gehouden, zijn daar dagelijks clashes tussen de jongeren en soldaten of settlers. Ik herinner me jaren geleden eens in een school in Al-Khader de kogelgaten in de schoolmuren te hebben aanschouwd. De illegale Israelische Muurbouw daar trekt jongeren als een magneet aan. De Poolse deelneemster vertelt hoe vandaag de hoofdweg in Al-Khader door het leger is afgesloten.

Ook vertellen ze dat er de laatste dagen weer dagelijks gevechten zijn in het Aida kamp in Bethlehem. Daar wordt geprotesteerd tegen een staking van het UNRWA personeel (de VN organisatie heeft te kampen met financiele tekorten) en ook wordt solidariteit betuigd met de inwoners van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk bij Damascus, dat belegerd is door het Syrische regeringsleger en grote tekorten aan voedsel en medicijnen kent.

Met de Poolse en Zwitserse deelneemsters praten we over het Muurmuseum. De Poolse is een digitale videokunstenares en geinteresseerd hoe je videokunst kunt gebruiken ter ondersteuning van de posters. De Zwitserse is als docente juist geinteresseerd welke methodiek we gebruiken om vrouwen en jongeren verhalen te laten vertellen. Ze wonen vlakbij deze plek en zien, vertellen ze, tegenwoordig dagelijks patrouilles van groepjes Israelische soldaten – waarom juist deze tijd, ze weten het niet. Gisteren werd de mobiel van de Zwitserse afgenomen. Na lang praten kreeg ze hem terug.

Elke vrijdag doen enkele EAPPI’ers om 17:30 mee met een stille wandeltocht en wake langs deze plek van de Muur, samen met geestelijken, omwonenden en een enkele toeristische groep. De komende vrijdag doen we mee.

There are no comments. Add one!