Back to overview

Uit de weg, we komen hier bidden

Contributed by Toine Van Teeffelen on 02.03.2015:

Column uit Bethlehem

Toine van Teeffelen

March 1, 2015

In het noorden van Bethlehem is de oude, brede toegangsweg vanuit Jeruzalem door de Muur uit elkaar geslagen. Aan de Palestijnse kant loopt dichtbij het Graf van Rachel nog een smal paadje parallel aan de Muur, door taxis als shortcut gebruikt. Dat is nog wat in dit gebied is overgebleven van de trotse Hebron Rd. Met collega’s en bezoekers plaatsen we een achttal verhalenposters op de Muur. Vervolgens een groot straatnaambord. Het nauwe straatje is omgedoopt tot Apartheid Avenue.

De ommuurde weg naar het Graf waarlangs de nieuwe Apartheid Avenue loopt kunnen pelgrims alleen vanuit Jeruzalem bereiken. Als West Banker kun je het Graf niet bezoeken, net zomin overigens als heilige plaatsen in Jeruzalem en Israel, althans niet zonder vergunning.

Er zit nog iets anders achter onze kleine Muuraktie dan lokaal protest. Verkeerstekens en naamborden vertellen hier een boodschap. Ze suggereren dat de West Bank een deel van Israel is waarin de Israelische wegen en nederzettingen dezelfde status hebben als Palestijnse steden en wegen. Of eigenlijk: een hogere status want de bewegwijzering op de wegen tussen de West Bank steden geeft de namen van de nederzettingen bepaald meer aksent. De verkeerstekenen suggereren dat je in een normaal land rondtourt, zonder bezetting. Ons naambordje ondergraaft deze “normalisering,” een beetje.

Wanneer je geen Muur hebt rondom een heilige plaats zoals het Graf van Rachel in Bethlehem, is er overigens nog een andere bezoekmogelijkheid voor Israelische pelgrims. Een berichtje van het nieuwsagentschap Ma’an verhaalt van een Israelische pelgrimage naar het dorpje Kafr Haris bij de West Bank stad Salfit.

Daar is een aantal graven die joodse Israeli’s onder meer associeren met de Bijbelse figuur Joshua, terwijl de bevolking hen associeert met enkele Moslemse weli’s, plaatselijke heiligen. Je hebt dat veel in de West Bank en Israel, plaatsen die voor het ene geloof een andere betekenis hebben dan voor het andere. Jaren geleden was dat geen probleem, maar eigenlijk meer een uiting van culturele rijkdom.

De pelgrimage in Kafr Haris blijkt een militaire operatie te zijn. Een paar honderd Israeli’s komen bidden. Tientallen jeeps sluiten alle toegangswegen tot het dorp af, de winkels worden gelast hun zaak te sluiten, drie uur lang. Uit de weg, we komen hier bidden!

Andere berichtjes uit Ma’an van afgelopen week: Settler jongeren bekladden een orthodox klooster in Oost-Jeruzalem, onder meer met “Jezus is de zoon van een hoer”, in een moskee in de West Bank wordt brand gesticht die op tijd kan worden gedoofd; de moskee wordt besprayed met het bekende “Dood aan de Arabieren.” Hetzelfde gebeurt op een schoolmuur in een dorp bij Nablous.

There are no comments. Add one!