Nasser-Jaar

Tijdloze tijd, dagelijkse tijd, verstoorde tijd

Contributed by Toine Van Teeffelen on 19.12.2018:

Toine van Teeffelen

Bethlehem

19/12/2018

Een paar weken geleden, het was een rustige ochtend, wachtte ik op het einde van de Armeense mis in de Geboortegrot. Samen met gasten zat ik een uur lang op de toegangstrap. We ervaarden de tijdloosheid van de Kerst in het langzame, ritmische gezang van de priesters.

Gisteren, ter gelegenheid van Mary's verjaardag, bezochten(...)

View Contribution

Mes in de Samenleving

Contributed by Toine Van Teeffelen on 28.09.2018:

Toine van Teeffelen

Bethlehem 28/9/2018

Deze dinsdag werd de burgemeester van Bethlehem, Anton Salman, aangevallen met een mes. Hij had een diepe wond in zijn rechterwang die moest worden gehecht. Het had nog erger kunnen zijn als het mes hoger of lager was geland. De aanvaller was iemand uit het Hebrongebied die kennelijk gemotiveerd was door wraak omdat hij geen vergunning kre(...)

View Contribution

Hoop in een donkere periode

Contributed by Toine Van Teeffelen on 15.05.2018:

15 mei 2018

Het gebeurt vaak dat we hier in Bethlehem en Palestina worden bevraagd of er nog hoop is. Om eerlijk te zijn, ik voel me niet altijd gemakkelijk bij die vraag. Natuurlijk is er heel weinig optimisme over een rehtvaardig vredesakkoord in de nabije toekomst. Eerder is het omgekeerde het geval: we verwachten hier dat de situatie verslechtert, dat een vredesakkoord, als het er (...)

View Contribution

Het leven moet verder

Contributed by Toine Van Teeffelen on 01.01.2018:

Toine van Teeffelen

Bethlehem

1-1-2018

De gezichten van de scouts staan ernstig. Soms breekt plotseling een bevrijdende lach door wanneer vrienden of familieleden worden herkend. Veel inwoners van Bethlehem komen naar buiten om de optocht de dag voor de Kerst mee te maken. De marcherende jongeren, waaronder Tamer, spelen drums en doedelzakken (de laatste van imperialistis(...)

View Contribution

TRUMP IN BETHLEHEM (NL)

Contributed by Toine Van Teeffelen on 04.06.2017:

June 4, 2017

Bethlehem

Trump, inmiddels de ‘meest bespotte man in de wereld’, barstte in woede uit in Bethlehem tijdens zijn gesprek met Mahmoud Abbas. Abbas moest de incitement [opruiing] tegengaan waarvan Israel en de VS het Palestijnse Gezag betichten. Trump’s Israelische informatiebronnen hadden hem citaten aangereikt waaruit zou blijken dat de incitement niet ophield.

View Contribution

Pareltjes

Contributed by Toine Van Teeffelen on 11.02.2017:

Jacoub Shaheen is een Palestijnse christen uit Bethlehem die deelneemt aan de Arab Idols, een muziekcompetitie die in Beiroet wordt opgevoerd en breed in de Arabische wereld en daarbuiten wordt bekeken. Hij is populair, zeker ook hier in Bethlehem, en een van de overgebleven kandidaten, naast Amir, een Palestijn uit de VS.

Een van de juryleden is Ahlaam, een Saoedische zangeres. Op een(...)

View Contribution

Je oprichten

Contributed by Toine Van Teeffelen on 24.12.2016:

Toine van Teeffelen

Bethlehem 24/12/2016

Tamer is vanwege de binnenkomst van de patriarch vandaag aan het trommelen met de scouts van zijn school. De Kerstfestiviteiten zijn hier altijd een moment van je oprichten, je bent er, ondanks een bezetting die volgend jaar dus vijftig jaar gaat duren.

Was de resolutie van de Veiligheidsraad gisteren een Kerstcadeau? Op zich valt (...)

View Contribution

Gaming

Contributed by Toine Van Teeffelen on 14.12.2016:

Blog uit Bethlehem

14/12/2016

Toine van Teeffelen

Laatst verspreidde zich een gerucht dat een nieuw jesjiva of joodse leerschool zou worden opgericht vlak tegenover het Soemoed Verhalenhuis naast het Graf van Rachel. Leden van onze vrouwengroepen hadden het vernomen. Nu weet je nooit hoe serieus je zulke speculaties moet nemen. Israel zou het gerucht kunnen hebben geplant(...)

View Contribution

HET PRESIDENTSCHAP VAN TRUMP EN PALESTINA

Contributed by Toine Van Teeffelen on 10.11.2016:

Wat kunnen we hier in Palestina verwachten van een presidentschap van Trump? Een paar speculaties.

In het begin van zijn campagne werd Trump bekritiseerd door de pro-Israelische lobby in the Verenigde Staten nadat hij had gezegd dat hij een soort ‘neutral guy’ was wat het Palestijns-Israelisch conflict betreft. Hierna volgde hij de lijn van de andere presidentiele kandidaten en voegde (...)

View Contribution

Gebaar

Contributed by Toine Van Teeffelen on 28.06.2016:

Bethlehem, 28-6-2016

Op een moment dat ‘exit de ander’ veel publieke aandacht krijgt, mag ik een boekje helpen redigeren met verhalen van Palestijnse scholieren over moslim-christelijk samenleven. Dat is in het kader van een project van het AEI dat al vele jaren loopt en dat probeert, in de bewoording van zijn voorvechter Fuad Giacaman, te werken aan ‘preventief onderwijs’ in Palestina(...)

View Contribution
 1 2 3 4 5 6 7 ... 27 28