Back to overview

Palestina gekidnapt

Contributed by Toine Van Teeffelen on 18.06.2014:

Toine van Teeffelen

18/6/2014

Bethlehem

Het is heel druk voor de staf, maar om de verkeerde redenen. Op de zomerschool van AEI improviseren we van dag tot dag. Vanwege de zoektocht naar de gekidnapte Israelische jongens is de gehele West Bank min of meer afgesloten. Ons programma met kinderen en jongeren bestond voor een groot deel uit reizen en fotograferen. Ontdek Palestina. Tsja. Het blijkt moeilijk om Bethlehem uberhaupt te verlaten. Gisteren was een bus met kinderen, waaronder onze zoon Tamer, met bestemming Jericho gedwongen huiswaarts te keren. Hebron is deze dagen niet bereikbaar. We proberen nu onze reisjes te richten op een paar dorpen rond Betlehem.

Zoals een voormalig hoofd van de Mossad gisteren zei in de Israelische krant Jerusalem Post: “De Israelische regering zegt tegen de Palestijnse bevolking: ‘Wat je gedaan hebt overschrijdt de regels, dus nu gaan we jullie leven moeilijker maken.’” Met andere woorden: collectieve straf. Welke ‘regels’ Israel toepast is een ander verhaal. De laatste dagen zijn zo’n 200 mensen gearresteerd op basis van een militaire ‘noodwetgeving’ die nog uit de Britse mandaattijd stamt. Palestijnen spreken niet over “arresteren”, maar “kidnappen.” Een Palestijn werd onder onduidelijke omstandigheden gedood. Er zijn meer dan 5000 Palestijnse politieke gevangenen, waaronder 200 kinderen. Regels?

We hadden een programma om kinderen animatiecartoons te laten maken. Vier vrouwelijke trainers uit Gaza hadden juist op tijd een vergunning gekregen om naar de West Bank af te reizen. Het is op zich al heel moeilijk voor mensen uit Gaza om de West Bank te bezoeken. De vergunning is nu natuurlijk niet meer te gebruiken. Zo is het weeklange programma voor 40 kinderen afgeblazen. Alle zomerkampen en projecten buitenshuis zijn denk ik een kwestie van improviseren geworden.

De Israelische regering gebruikt de situatie om een campagne tegen Hamas te starten. Maar het is niet duidelijk wie de jongens gekidnapt heeft. Het bovengenoemde eerdere hoofd van de Mossad (Rami Igra) zegt dat het met de vingers wijzen naar Hamas “meer politiek is dan gebaseerd op feiten.”

In feite ziet het ernaar uit dat de campagne niet alleen gericht is op de nieuwe Palestijnse eenheidsregering die zowel door Fatah als Hamas wordt gesteund, maar ook bedoeld is een verdere scheiding tussen de West Bank en Gaza te bewerkstelligen. Het was deel van de nooit vervulde belofte van “Oslo” dat er een verbindingsweg tussen de West Bank en Gaza zou komen.

Juist vanwege de bestaande scheiding tussen beide gebieden waren we blij met de zeldzame komst van trainers uit Gaza. Tenslotte kennen Palestijnen uit de Westoever Gaza alleen van de TV. Mary vertelt me dat ze gehoord heeft dat Hamas leiders mogelijk worden verbannen naar Gaza. Ieder weggestopt in zijn eigen “thuisland.” Palestina, een reeks openluchtgevangenissen waar de wachters de poorten eigenmachtig open en dicht doen.

There are no comments. Add one!