Back to overview

Mary’s moeder overlijdt

Contributed by Toine Van Teeffelen on 17.09.2014:

Toine van Teeffelen

Bethlehem

17/9/2014

De moeder van Mary, Milia Salman, overleed vorige week vrijdag vredig op de leeftijd van 93 jaar. De familienaam Salman is gerelateerd aan Solomon, of Soeleiman in het Arabisch – zoals de naam van haar overleden echtgenoot Morcos gerelateerd is aan Marcus, de apostel.

Tijdens de laatste fase van haar leven konden de gezinsleden in Betlehem, Parijs en Algerije maar beperkt contact met haar onderhouden vanwege haar vele beroertes. Ik kon echter goed zien hoeveel liefde in die beperkte contacten ging.

In de praktijk heeft Mary altijd bij haar gewoond. Samen met haar zus Janet droeg ze zorg voor haar. Ons gezin en de moeder van Janet en Mary vormde een gemeenschappelijk economisch huishouden, met onze beide huizen maar een meter of 300 van elkaar vandaan. Mary’s twee andere zussen en broer kwam vaak uit het buitenland om de zorg te ondersteunen.

Imm Hannah, de moeder van Hannah zoals ze gewoonlijk werd genoemd, werd thuis opgebaard, met de vrouwen, allen in zwart, om haar heen. De vrouwen huilden samen op het moment van haar laatste reis van huis. Mary zei dat ze niet genoeg heeft gehuild, het zal er in de loop van de tijd uitkomen. Nog steeds ziet ze haar moeder om zich heen.

Na de ceremonie in de kerk, brachten de mannen het lichaam van Imm Hannah naar de katholieke begraafplaats bij de Melkgrotkerk waar ze werd begraven.

Toen Jara naar school ging voor haar natuurkunde-examen, omarmden haar klasgenoten haar. Toen moest ze huilen, maar daarna voelde ze zich beter in staat om het examen te doen. Tamer voelde veel druk op zijn hoofd, alsof hij in een bankschroef zat. Imm Hannah was hun laatste grootouder.

Tijdens de drie rouwdagen zaten de mannen en vrouwen van de betrokken families van elkaar gescheiden in een hal die voor de gelegenheid was afgehuurd. Meer dan duizend mensen kwamen langs. Niemand sterft hier anoniem. De meest nabije familieleden drukten urenlang handen, in een patroon van voortdurend opstaan en zitten. Bittere koffie en cake werden geserveerd.

Onder de bezoekers waren vrienden en kennissen, leden van de hamoeleh of uitgebreide familie (clan), moslims zowel als christenen, collega’s van het werk, vroegere klasgenoten, leden van plaatselijke of nationale overheidsdiensten, zelfs christenen die geen band hebben met de families maar die langskwamen om de band tussen christenen onderling te onderstrepen.

Het ontmoeten van mensen werkt therapeutisch. Omdat Imm Hannah overleed op een respectabele leeftijd en vredig, duurde het niet lang voordat de gesprekken levendiger werden. Onder de mannen was de plaatselijke, nationale en international politiek een hot item, in het bijzonder Da’aasj (ISIS in Syrie en Irak).

De gemeenschap kwam zo weer tot leven. Aan het eind, op de derde dag, werd kiddreh geserveerd voor de familie, een maal van gekruide rijst met lamsvlees, een gewoonte tijdens zulk een gelegenheid.

There are no comments. Add one!