Back to overview

Machteloos

Contributed by Toine Van Teeffelen on 21.07.2014:

Toine van Teeffelen

21 juli 2014

Bethlehem

The familie staart naar de TV met al de verschrikkelijke beelden van de beschietingen op Gaza. Een gast klikt met de tong om haar woede uit te drukken. We zijn overmand door gevoelens van machteloosheid. In het Shujaya kwartier van Gaza-stad zijn tientallen mensen getroffen of onder het puin bedolven. We kijken naar hoe het hoofd van een jongen is gescheiden van de rest van zijn lichaam. Ik ben ontdaan over de berichtgeving van de BBC die klinisch spreekt over een “geintensiveerde operatie” in Gaza en “beide kanten van het conflict” wil verslaan, alsof er enige vorm van symmetrie is.

De mensen in Gaza staan blootgesteld aan een regen van high tech vuur. Zij worden gevraagd te vluchten, maar waarnaartoe? Naar de zee? We kijken naar de getallen: nu 450 doden, 3000 gewonden, meer dan 130.000 gevlucht. Zijn de mensen van Gaza statistieken geworden?

Tijdens de lunch praten we verder over dit gevoel van machteloosheid. In Gaza staat het menselijk leven bloot aan raketvuur waar men zich niet tegen verdedigen kan, op de Westoever aan een systeem van bezetting dat je op elk gebied afhankelijk van de bezetter maakt: grond, water, reizen, digitaal verkeer, ontwikkelingsprojecten, noem maar op.

Voor ons huis ontmoeten Mary en ik een paar teenagers die onder onze neus het sissend geluid van Kassam-raketten nadoen.

Afgelopen week maakten Mary en haar zussen ‘s avonds een wandeling. Ze zagen demonstranten op weg naar het Graf van Rachel om daar stenen te gooien naar Israelische militairen. Een jongen was zijn gezicht aan het bedekken. “Pas op,” zei Mary’s zus, “Je bent jong, je kan gedood worden.” “Het maakt niet uit dat ik een martelaar word,” zei de jongen. “Wat is dit voor een leven?”

Zondagavond horen we het scanderen van demonstranten op de straat buiten. Wanneer er nieuws is dat een Israelische soldaat is gekidnapt, verandert het roepen in gejuich en vuurwerk.

Op de een of andere manier herstelt de kidnapping, voor het moment tenminste, een gevoel van macht en eigenwaarde bij de Palestijnen, net als het nieuws dat Hamas milities betrokken zijn geweest bij stratgevechten met Israelische soldaten.

Op het moment symboliseert Mahmoud Abbas de Palestijnse machteloosheid en afhankelijkheid. Hij wordt zwaar bekritiseerd voor het tegengaan van demonstraties op de Westoever. Na een periode van politiek isolement vanwege de machtswisseling in Egypte, lijkt het erop dat Hamas terug is.

There are no comments. Add one!