Back to overview

Lijm

Contributed by Toine Van Teeffelen on 08.12.2013:

Toine van Teeffelen

7 December 2013

Bethlehem

De “So This Is Christmas” van Celine Dion, oorspronkelijk een anti-oorlogslied geschreven door John Lennon en Yoko Ono, vult de kamers thuis. Mary zegt plotseling: “Oorlog is fout.” Met moeite kan ze de oorlogsbeelden absorberen van John Lennon’s oorspronkelijke versie.

Vandaag gaan we de Kerstboom optuigen. Maar eerst moeten een paar nieuwe verhalenposters op de Muur worden gelijmd. Terwijl ik de groenteboer passeer zit het verkeer vast vanwege de bezoekende Nederlandse en Palestijnse VIPs. Een grote Palestijns-Nederlandse economische conferentie vindt plaats in het nabijgelegen Intercontinental. De wagen van Mark Rutte flits voorbij, op weg naar de Kerk.

Samen met collega Fadi en enkele arbeiders gaan we twee posters op de Muur bevestigen. Ze tonen een Kerstlied dat is gecomponeerd door een Deense zanger, Lars Lilholt, die in zijn land een soort Boudewijn de Groot is. We maken foto’s van het lied dat Jezus vraagt om “zijn liefde te geven zodat deze Muur omlaag valt” [in het Engels: “to love down this Wall”]. Lars wil foto’s van de Muurposters tonen wanneer hij zijn lied volgende week op de Deense TV ten gehore brengt.

Ik praat met de baas van de nabijgelegen soevenirwinkel zodat hij weet wat er gaande is. We proberen steeds om omliggende winkeltjes bij het project te betrekken zodat zij het idee achter de posters kunnen doorvertellen aan bezoekers: De vele kleine verhalen van Palestijnse vrouwen en jongeren vertellen het grote verhaal van menselijkheid in contrast tot de Muur en zijn achterliggende politiek die doodt, onteigent en verdeelt.

Naderhand lijmen we de andere posters (een bij twee meter, van dun metaal) op een stuk muur vlak naast een militaire wachttoren. Het is zaterdag, sabbat, dus misschien is er minder kans door soldaten te worden gezien. De burgemeester van Deventer, ontsnapt uit de economische conferentie, komt kijken en maakt een praatje. Een poster houdt het niet en valt twee keer met veel gekletter omlaag.

Er komen flink veel bezoekers langs in het gebied. Het Kerstseizoen is begonnen. Honderden Mexicaanse bezoekers, bijna allemaal getooid met een rode Kerstmuts, komen deels zingend voorbij, vergezeld door de Palestijnse politie. Weten ze dat Israelische soldaten bijna dagelijks traangas of erger schieten op betogers in het nabijgelegen vluchtelingenkamp Aida? Weten trouwens de conferentiegangers dat?

Deze zaterdagmiddag filmen we een Muur-scene van de Palestijnse clown Francis, begeleid door viool. De woordeloze voorstelling toont hem overweldigd, verdwaasd en bedroefd vanwege die Muur die daar zomaar voor hem staat. Hij krijgt een ladder, twee vleugeltjes en een houweel om te proberen de Muur te verslaan. In woede schopt hij ertegen en danst dan in het rond van de pijn. Maar dan, wanneer een groep Palestijnse bezoekers nadert, krijgt hij een ingeving en zijn gezicht klaart op. Hij begint de handen van de bezoekers aan elkaar te verbinden. Wanneer hij iemand ziet die de handen los laat komt hij terug: nee, nee, die handen moeten als lijm aan elkaar vastzitten. Alleen menselijke verbondenheid kan de Muur verslaan.

De violist is Sliman, in zijn dagelijkse werk docent voedselkunde aan een unkiversiteit. Gewoonlijk speelt hij de ‘oud – de Arabische voorganger van de luit. Maar dit keer is hij het ermee eens dat de viool beter in staat is de diepe droefheid van de clown uit te drukken. Maar hij benadrukt wel dat hij de viool op orientaalse wijze speelt. Aan het eind zingt Marianne Murra Stille Nacht. Haar stem sterft langzaam weg terwijl de nacht nadert.

Lars Lilholt’s Kerstlied: http://www.youtube.com/watch?v=MXHLPHenuVE&feature=share

There are no comments. Add one!