Back to overview

Kerstgiften

Contributed by Toine Van Teeffelen on 23.12.2015:

Toine van Teeffelen

Bethlehem

23/12/2015

Mary gaat naar de Ightibaat (de Israelisch-Palestijnse ‘liaison’) in Bethlehem voor een vergunning voor Tamer, die groeit als kool en waarschijnlijk niet meer zo gemakkelijk door de checkpoints heen komt.

Het gonst van de geruchten dat met de Kerstperiode er allerlei soorten reispermits worden gedistribueerd. In Maan, het nieuwsagentschap, leest Mary een lange lijst van verschillende reisvergunningen die worden verstrekt: voor christenen uit Gaza om naar de West Bank te gaan, of vanuit de West Bank naar Gaza, of voor West Bankers om van de luchthaven bij Tel Aviv gebruik te maken, of voor West Bankers naar Jeruzalem te gaan.

Een Kerstgift?

Je moet het altijd maar afwachten. Gisteren kreeg een kennis op het allerlaatste moment, de dag tevoren, nul op request bij het aanvragen van een permit om naar de luchthaven Tel Aviv te gaan. De vergunningen en het gesol ermee zijn een manier om de Palestijnse bevolking afhankelijk te houden en reizen in eigen land tot een speciaal soort gift te maken.

Weer een andere gift: Israel gaf gisteren het lichaam van de 19-jarige Maram Hassouneh uit Nablous vrij, 22 dagen nadat ze was neergeschoten na een kennelijke poging om een soldaat te steken. Ook het lichaam van de 72-jarige Tharwat al-Sharawi is nu vrijgegeven 45 dagen nadat ze met een wagen tussen Bethlehem en Hebron op Israelische soldaten was ingereden, volgens de lezing van het Israelische leger. Er worden nog 21 lichamen van mensen uit het Hebron-gebied, die de afgelopen maanden zijn omgekomen,door het Israelische leger achtergehouden. De bedoeling is te verhinderen dat er demonstratieve begrafenissen zijn.

Een Facebook vriend stuurt een cartoon van een Palestijnse vrouw die aan Santa Claus vraagt: “Alles wat ik dit jaar voor Kerst wil is dat mijn geliefden rusten in vrede en in waardigheid worden begraven.”

De Israelische ambassade in de Verenigde Staten stuurt elk jaar Kerstcadeaus aan haar relaties. Dit keer gaat het uitsluitend om produkten uit de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Golan Hoogvlakte. Het Kerstpakket omvat wijn, olijfolie, body creme, en halva, vertelt de ambassadeur aan de Huffington Post.

Hij beschrijft deze beslissing als een manier om strijd te leveren tegen de “laatste poging van de vijanden van Israel om de enige joodse staat te vernietigen.” Daarbij refereert hij aan de beslissing van de EU om produkten uit de nederzettingen te labelen.

De vijand? De Boycot, Divestment and Sanctions

There are no comments. Add one!