Back to overview

Een Groot, Onplezierig Spel

Contributed by Toine Van Teeffelen on 13.08.2013:

Toine van Teeffelen

13 augustus 2013

Geruchten beweren dat in de komende maanden West Bankers vergunningen van niet minder dan 6 maanden zullen krijgen, zegt Mary. Tegelijk worden veel vergunningen ook zonder reden ingetrokken. De vergunningen business is een groot, onplezierig spel. Het is waar dat tegenwoordig meer en langere vergunningen worden afgegeven, kennelijk onder invloed van de winkelierslobby in Israel die wilt dat meer Palestijnen vanuit de West Bank Israel binnenkomen om te winkelen. Tot ontsteltenis van Palestijnse winkeliers ging gedurende de Ramadan-maand 1 miljoen Palestijnen uit de West Bank Jeruzalem en Israel binnen en besteedde volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an daar 100 miljoen sjekel (20 miljoen Euro).

Het Israelische “veiligheidsestablishment” weet dat hoe meer vergunningen er worden afgegeven, hoe meer men er afhankelijk van wordt, en hoe groter de kans dat Palestijnen de bezetting niet zullen uitdagen. Het vergunningensysteem omvat nu in tegenstelling tot een paar jaar geleden alle Palestijnen op de West Bank, waaronder ook kinderen beneden de zestien jaar. Iedereen heeft een vergunning nodig om plaatsen zoals Oost-Jeruzalem te bezoeken – je eigen land. En wie weet zal het afgeven van duizenden nieuwe vergunningen door de Amerikanen worden gezien als een teken van goodwill tijdens de zogenaamde vredesonderhandelingen.

Het vergunningensysteem heeft uiteindelijk tot doel om de banden van Palestijnen uit de West Bank met Oost-Jeruzalem en Israel te de-normalizeren. Palestijnen worden zelfs gescheiden van het gebied C, de 60% van de West Bank die onder volledige Israelische controle staat, vol met nederzettingen is, en buiten de bevoegdheid van het Palestijns Gezag staat.

Jara (15) kreeg deze zomer geen vergunning voor Jeruzalem en vroeg me een paar keer samen met haar mee te gaan door de checkpoint. Buitenlander te zijn is in de toekomst echter mogelijk geen voordeel meer. Toen ik in april op Tel Aviv het land binnenging, ontving ik een stempel in het paspoort met “alleen geldig voor Judea en Samaria.” Het zag ernaar uit dat ik zou worden opgesloten in de West Bank, maar bij het passeren van de checkpoints wisten de soldaten er niets van en waren ze nog minder geinteresseerd. Na terugkeer van vakantie begin deze maand, samen met Mary en de kinderen, ontving ik een nieuwe stempel op de Allenby Brug tussen de West Bank en Jordanie, nu met “alleen geldig voor het Palestijns Gezag.”

Dat zou een verdere beperking inhouden – geen toegang meer tot gebied C. Bij de paspoortcontrole dachten de officials dat ik “niet Jeruzalem zou binnen mogen, maar als ik dat zeker wilde weten, zou ik contact moeten opnemen met de Coordinator van Militaire Zaken in de West Bank.” Bij het checkpoint waren ze opnieuw niet erg geinteresseerd, althans niet voor het moment. Waarschijnlijk zijn deze maatregelen proefbalonnen. Wanneer er geen internationale druk komt om ze in te trekken, worden ze geleidelijk ingevoerd en zullen ze wat er over is van Palestina verder isoleren.

There are no comments. Add one!