Back to overview

Een beetje lucht

Contributed by Toine Van Teeffelen on 13.04.2014:

April 13, 2014

Toine van Teeffelen

Het is het Paasseizoen. De vergunningen om Jeruzalem te bezoeken komen laat. Misschien heeft het te maken met het vastgelopen “vredesproces”? Nadat het Palestijns Gezag zich had aangesloten bij een aantal internationale verdragen stelde Israel sancties in het vooruitzicht tegen deze “eenzijdige stap.” Maar in welk vredesproces wordt het tekenen van verdragen voor de rechten van kinderen, van gehandicapten en ga zo maar door, beschouwd als een bedreiging voor vrede, vragen mensen hier zich af.

Jara krijgt een vergunning, in tegenstelling tot vorig jaar Pasen. Mary en haar zus echter niet, of nog niet. Echt iedereen weigeren zal wel niet gebeuren, zei Mary vorige week, “tenslotte komt de Paus eind mei op bezoek.” En inderdaad blijkt op de nieuwe vergunningen als reden “Pausbezoek” te staan, niet het normale “’ied” [het feest, d.w.z. van Pasen]. Maar wat we zo links en rechts op de zondag horen is dat het aantal mensen met een vergunning minder is dan vorig jaar.

Verder is het nog maar afwachten of je wel in de Heilig Grafkerk komt wanneer je een vergunning hebt. In de dagen van de joodse Pesach de komende week is Jeruzalem voor de West Bank gewoon dicht, ook voor degenen die een vergunning hebben. En vorig jaar was het bijna onmogelijk om met de Paasdagen in de Kerk te komen, met alle politiecordons en afgesloten straten eromheen.

Mary zegt dat vanaf het begin het geen goed idee van de kerken was om zich met het vergunningenstelsel in te laten. Het was niet goed om mee te gaan met de praktijk gelovigen pasjes op te laten halen bij de kerken om van je fundamentele recht gebruik te maken. “Maar ik begrijp het wel. Mensen hebben een beetje lucht nodig.”

Afgelopen vrijdag maakten de sportieven onder ons gebruik van dat andere beetje lucht dat er nog is, in Bethlehem en omgeving. Er deden 2500 mensen mee aan de marathon van Bethlehem, onder de leuze “Recht op Beweging”. Ze renden, sjokten of wandelden langs de Muur bij het Graf van Rachel, door Aida kamp, dan naar het zuiden, bij de vijvers van Salomon en Al Khader, en weer terug. Niet makkelijk om hier in Bethlehem een geschikte route te vinden, met al die checkpoints, geblokkeerde stukken weg, stukken weg die in de praktijk alleen open zijn voor Israeli’s of onder hun controle staan (gebied “C”). Een echte puzzel. Een renner uit Gaza ging via een Israelische mensenrechtenorganisatie naar het Hooggerechtshof om een vergunning te krijgen om mee te doen – jammer maar helaas. Niet minder dan 700 buitenlanders deden wel mee. Bij het begin vlogen Israelische jets over de stad. Een plaagstootje. Maar daar trok niemand zich wat van aan.

There are no comments. Add one!