Back to overview

De raketten

Contributed by Toine Van Teeffelen on 17.11.2012:

Mary luistert via haar keukenradiootje naar het nieuws van een lokale zender over Gaza en daartussendoor naar plechtstatige nationale muziek, vooral van Marcel Khalifa en Fayrouz. Donderdag was vrij vanwege de dag van de onafhankelijkheid, die geen onafhankelijkheid is. In de namiddag is er een demonstratie in Aida kamp tegen het bombarderen van Gaza, met zes gewonden. Het Ma’an nieuwsagentschap specificeert wat het Israelisch leger tegen de demonstranten gebruikte: rubberen kogels, traangas en geluidsbommen.

Vrijdag, met de zondag de normale vrije dag voor de kinderen, is Jara niet weg te slaan van Facebook en Twitter. Ze volgt alle berichten en foto’s over Gaza en laat me de demonstraties zien, in New York, Tel Aviv en elders. Mary luistert naar speeches van de verschillende politieke facties. Een Hamas woordvoerder zegt dat ze moeten ophouden als facties te denken, tenslotte zijn ze allemaal Palestijnen. Mary is geraakt door de opmerking.

Het Nederlandse Jeugdjournaal belt. Jara besluit op de Nederlandse vragen in het Engels te antwoorden, dat is comfortabeler. De interviewster wil liever niet dat ze al te gedetailleerd ingaat op de gruwelijke foto’s die Jara op Twitter ziet van de baby’s en kinderen die gedood zijn. Die vraag doet ze dan maar even over. Jara vertelt dat ze de volgende dag niet naar school hoeft: het is toch “nonsense” om naar school te gaan en te doen alsof je gewoon studeert terwijl de mensen in Gaza lijden onder de bombardementen? Later kijken we met zijn vieren samen naar de website van het Jeugdjournaal.

In Bethlehem en Beit Jala zagen ze het spoor van de raket die in de omgeving van de settlement Gilo neersloeg. Er is een duidelijke luchtfoto op Ma’an te zien. Twee vriendinnen van Jara vertellen dat ze het zelfs konden ruiken. Eerst wordt het niet gelooft, zo’n inslag hier in de omgeving, maar het blijkt waar. Ook is nog verder weg een raket ingeslagen in de buurt van de nederzetting Noqedim bij Tekoa ten zuid-oosten van Bethlehem, waar de Israelische minister van buitenlandse zaken Lieberman woont. Is het toeval? Het is duidelijk dat het niet om de oude Kassems gaat, maar kennelijk om de nieuwe Fajr raketten die een groter bereik en precisie hebben.

Van een familielid horen we dat er vier dababaat, tanks, bij Talitha Kumi staan, op de heuvel van Beit Jala. Hij interpreteert dit dat de Israeli’s willen voorkomen dat straks Palestijnse militanten beschietingen zouden uitvoeren richting Gilo, zoals ook in het begin van de tweede Intifada gebeurde, in 2000-2001. Maar, vragen we ons af, waar zijn dan de wapens?

Dus geen school vandaag, zaterdag. De kinderen zijn blij geen examens te hebben en volgen Facebook en Twitter. Het laatste bericht is dat 45 kinderen in Cairo tijdens een schoolreisje verongelukken.

There are no comments. Add one!