Back to overview

Boycot

Contributed by Toine Van Teeffelen on 12.09.2014:

Toine van Teeffelen

Bethlehem

12/9/2014

Bij de ingang van het vluchtelingenkamp ‘Azza tegenover ons huis is er een grote schildering ‘Boycot Israel’. Ik kan het terwijl ik type door het raam goed zien. Na het verschrikkelijke bloedvergieten in Gaza besloten Mary, de kinderen en ik om geen Israelische produkten in de nabije supermarket meer te kopen.

Dat is niet zo gemakkelijk omdat de winkels hier vol zijn van Israelische produkten als gevolg van een overeenkomst tussen Israel en het Palestijnse Gezag uit de jaren negentig (het zogeheten Protocol van Parijs, verbonden met de Oslo-akkoorden). Deze overeenkomst geeft Israel veel voordelen bij het exporteren van haar produkten naar de West Bank. Toch is het mogelijk om Palestijnse in plaats van Israelische melkprodukten te kopen. Palestijnse in plaats van Israelische groenten kiezen is bijna niet mogelijk.

In de supermarket zag ik dat onmiddellijk na al de doden in Gaza de eigenaar de Palestijnse produkten in de schappen wat naar voren schoof en de Israelische naar achteren. In de afgelopen weken waren er veel boycott diskussies binnen Palestijnse gemeenschap, zowel onder kringen van het Palestijns Gezag (zoals de burgemeesters) als onder politieke facties en andere groepen.

In de supermarket nam Mary laatst deel aan een diskussie tussen klanten en eigenaar. De eigenaar zei dat hij in principe achter de boycot stond, maar waar moest hij de Arabische produkten vandaan halen om de Israelische te vervangen? Een klant zei dat de kinderen graag Israelische produkten wilden. Mary was het daar niet mee eens en zei dat de ouders de keuzen maakten. Jara vindt de Palestijnse yoghurt heel lekker. In haar klas was de meerderheid voor een boycot.

Maar ik zie op het moment dat de Israelische produkten in de supermarket opnieuw een beetje naar voren zijn geschoven. Is de eigenaar minder gelukkig wanneer mensen Palestijnse produkten kopen? De Palestijnse produkten zijn in het algemeen goedkoper. Aan de kassa betaal ik deze dagen minder. Misschien zijn de inkomsten voor de supermarkten minder wanneer de boycot doorzet.

Aan de andere kant, wanneer West Bankers tijdens religieuze gelegenheden niet meer in de winkelcentra in Jeruzalem zouden kopen, dan zou dit een enorm voordeel zijn voor de Palestijnse winkels in Bethlehem en andere steden in de West Bank. Mary zegt dat de wijdverbreide opvatting dat Israelische produkten beter zijn dan produkten uit de West Bank in de meeste gevallen niet waar is.

Een vertegenwoordigster van een vredesbeweging in Engeland vertelt me dat het akties daar zou helpen wanneer Palestijnen in de West Bank mede het voortouw zouden nemen bij het boycotten van Israelische produkten, of in ieder geval een selectie daarvan.

There are no comments. Add one!